In Algemeen

“De mens heeft zeventig gezichten, volgens een Joods gezegde. Je moet iemand zien vast te leggen in die ene seconde dat alles klopt”, zegt portret- fotograaf Patrick Meijboom. Hij maakt niet zomaar portretten; zijn foto’s zijn theatrale schilderijen met een vleugje magie. Patrick heeft zijn vorm gevonden en bruist van de nieuwe ideeën:
“In 2018 focus ik me nog meer op fotoreportages.”

Voor een goede foto is de ontmoeting belangrijk, legt hij uit. “Ook als ik een zakelijk portret maak, heb ik een ontmoeting. Ik wil vooraf niet weten wat voor werk iemand doet, maar tijdens een fotoshoot heb ik vaak een gesprek met het model. Door zo’n gesprek en die ontmoeting is het model minder met zichzelf bezig. De fotograaf kneedt nog steeds het beeld, in dialoog met het model.” Als Patrick eenmaal over zijn levenswerk praat, kan hij uren bevlogen doorgaan. “Het gaat om de ogen. Als iemand in zijn vak communicatief moet zijn, moet je dat op de foto in de ogen zien.”

Authentieke muren

Patrick Meijboom Fotogra e en Lijsten is al zeven jaar gevestigd aan de Lange Groenendaal 33. Als je de winkel binnenstapt, zie je lijsten in werkelijk alle vormen en maten. Maar zelfs daartussen zit niet altijd iets passends; hier wordt alles op maat gemaakt
voor klanten uit het hele land. Hier worden ook foto’s op vele verschillende manieren afgedrukt. Behalve dit pand is er nog de studio aan de Naaierstraat. Het is een historisch pand met authentieke muren. “Hier maak ik mijn urban fotoshoots.” Hij laat enkele foto’s zien: een gezinsfoto, een kledingshoot. Nooit is het gewoon maar een foto. “Ik maak theatrale foto’s, ik creëer lmbeelden.” Hij stileert heel bewust het beeld met attributen als een piano, loodsdeuren, hoeden, jasjes. Met lmlampen bereikt hij de belichting die deze shoots nodig hebben. Op die manier wordt een doodgewone gezinsfoto een schilderij. “Door het licht goed en anders te gebruiken, creëer ik lmische beelden.”

‘Break-in Bed’

Deze manier van fotograferen wil hij verder uitbouwen onder zijn nieuwe naam: Fotostudio Gouda. Hij heeft voor het nieuwe jaar mooie plannen. Zo biedt hij stelletjes of kinderen of wie maar wil, de kans een foto te maken in een antiek bed: ‘Break-in Bed’. Het resultaat is een mooi, magisch schilderij. In de studio aan de Naaierstraat staat het bed, met alle attributen eromheen. Patrick vertelt enthousiast waar hij alles heeft weten te kopen. De prachtige gordijnen kwam hij bijvoorbeeld tegen op
Gouds Montmartre.

Turfsingel

Behalve op deze locatie, heeft hij ook een nieuwe studio aan de Turfsingel, waar hij samen met fotograaf Oscar Limahelu gaat werken. Daar gaat hij onder meer de zakelijke portretten maken. De sfeer is daar heel anders, strakker. Toch zijn ook de familiefoto’s die hier worden gemaakt lmisch. Hij maakt gebruik van onverwachte attributen als een antiek carrouselpaard waarop de kinderen tijdens het fotograferen kunnen zitten.

Onthulling

Veel Gouwenaars zullen Patrick Meijboom kennen van de tableaus die hij in de etalage heeft hangen: theatrale schilderijen. Jaarlijks maakt hij zo’n bijzondere plaat, waarvan de onthulling steevast wordt bijgewoond door veel belangstellenden. Binnenkort is het weer zover.

Recent Posts
Neem contact op

U hoort snel van ons.

Vul je zoekopdracht in.