In Algemeen

In de etalage van zijn foto- en lijstenwinkel hangt fotograaf Patrick Meijboom geregeld nieuwe kunst van zijn hand. Het is, naar eigen zeggen, theatrale foto-kunst. ,,Ik wil mensen met mijn foto’s entertainen, ze even laten lachen.”

De Lange Groenendaal in Gouda is een drukke winkelstraat. Twee vrouwen lopen langs de foto- en lijstenzaak van Patrick Meijboom, die buiten staat te kletsen. ,,Wat is je foto weer prachtig”, zegt een van de bewonderaars. ,,Waar is deze genomen?” Meijboom (47), lang zwart haar, stoppelbaardje, moet glimlachen om het compliment. ,,Dit is in de Lichtfabriek in Gouda”, legt hij uit. ,,Voor de verbouwing nog, zien jullie dat?” De monden van de dames vallen open. ,,Inderdaad! Nu je het zegt.”

De dames informeren naar de foto van de man met baard op het kleine brommertje. ,,Die heb ik al verkocht”, vertelt Meijboom. ,,Dat is jammer”, klagen de vrouwen.

Fotograaf Patrick Meijboom is de eigenaar van de fotozaak die hij in 2010 overnam. Hij werkte in de grafische industrie achter een drukpers, zag op tegen een reorganisatie en sprong in het diepe. ,,Ik kon de winkel overnemen, maar alle apparaten waren al verkocht. Ontwikkelmachines moest ik opnieuw kopen en from scratch beginnen”, vertelt Meijboom in een cafeetje verderop in de straat, waar de blonde eigenaresse haar Lunchroom Curcuma naar flink geurende knoflooksoep laat ruiken.

,,Ik begon de winkel en ik dacht: wat wil ik nu eigenlijk zelf?”, vertelt Meijboom.

Vrij werk bed

Om in zijn onderhoud te voorzien, knapt hij oude foto’s op, maakt hij lijsten, print hij foto’s op diverse formaten en maakt hij pasfoto’s en fotoreportages. Maar van binnen is Meijboom een kunstenaar; hij denkt ondertussen aan zijn eigen beelden en maakt altijd nieuwe plannen. ,,Ik werkte vroeger al met van alles: hout, verf, glas… Alles vond ik interessant, als ik maar dingen kon creëren, daar ging het me om.”

Toen hij een paar jaar de winkel had gerund en er genoeg geld binnenkwam, begon Meijboom zeven jaar geleden weer aan kunst te denken. Het werd fotografie. ,,Ik maakte een foto van de Goudse muzikant Jaap Mulder met op zijn rug allerlei muziekinstrumenten.”

De foto ging de etalage in van de fotozaak. Na niet al te lange tijd kocht een klant hem. ,,De muzikant heeft zes instrumenten op zijn rug. Het bedrijf van haar man bestond uit zes werknemers. Dat vond ze een mooie vergelijking.”

Brommertje

Nu, weer een aantal jaar later, fietst Meijboom geregeld door Gouda, op zoek naar nieuwe plekken om foto’s te maken. Maar ook zoekt hij gekke attributen om te gebruiken. Zoals het brommertje met de kleine wielen dat hij vond op de Montmatremarkt in Gouda. ,,Ik zag dat ding met die wieltjes en ik dacht: daar wil ik iets mee”, vertelt Meijboom enthousiast.

De voorbereidingen voor zijn creaties zijn volgens Meijboom vooral ‘een lollig proces’. ,,Ik kende een man met een enorme baard die elke dag langs mijn winkel liep en dan op het raam klopte en even snel zwaaide. Hij vertelde me op een gegeven moment dat hij zijn enorme grijze baard wilde afscheren. Toen zei ik: ‘Dan wil ik je eerst fotograferen’. En zo is het ontstaan. Met mijn foto’s wil ik óf iets vertellen óf gewoon entertainen. Je ziet niet vaak dat foto’s worden gemaakt om mensen te laten lachen. Dat doe ik graag.”

Exposeren doet Meijboom niet alleen in zijn eigen etalage in Gouda. De foto Man op vlot hing in 2016 in het Stedelijk Museum in Den Haag. ,,De foto heb ik hier in de straat onthuld met allemaal mensen erbij. Later heb ik die opgestuurd naar de wedstrijdjury.”

Bosje wortels

In museum De Fundatie in Zwolle hing tijdens de Zomerexpo 2017 tijdelijk de foto van Meijboom met daarop de Goudse oud-huisarts die een harmonium voortsleept op het strand.

Zeer trots is Meijboom op een foto van Sinterklaas in bad, met het paard Amerigo erachter knabbelend aan een bosje wortels. Links van het bad staat het sinterklaaskostuum op een paspop. De goedheiligman lijkt ervan bevrijd te zijn, van zijn functie, maar ook van de hele zwartepietendiscussie. ,,Ik vond het fantastisch om die foto te maken. Ik had eigenlijk geen wit paard, maar na een korte zoektocht op Facebook lukte het me toch.”

Nu Meijboom zijn eigen zaak heeft, inmiddels negen jaar, heeft hij er veel plezier in om kunst te maken. Tussen het inlijsten, uitprinten, en maken van portretten door zoekt hij naar markante gezichten om bijzondere fotoprojecten mee uit te voeren, zoals zijn nieuwste projecten Break in Bed of Russen in Gouda, waarin hij in zwart-wit de dreiging van de Koude Oorlog anno 2019 probeert op te roepen. Markante gezichten zoekt hij altijd. Maar hij heeft geluk, vindt hij. ,,In Gouda zijn er genoeg van.”

Patrick Meijboom geeft op 26 september een lezing bij het Fotocafé Gouda over zijn fotografiewerk.

Fotocafe Gouda
Oosthaven 12
Gouda Studio’s

Recent Posts
Neem contact op

U hoort snel van ons.

Vul je zoekopdracht in.

pasfoto laten maken gouda meijboom pasfoto